Звернення до Президента України В.А.Ющенка щодо запровадження викладання в освітніх закладах України предмету «Християнська етика» (13 липня 2006 року)

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ

пану Віктору Андрійовичу ЮЩЕНКУ

Високоповажний пане Президенте!

Від імені повноти Української Православної Церкви складаємо щиру подяку за Вашу велику увагу до питань освіти й виховання підростаючого покоління та висловлений Вами намір запровадити в освітніх закладах України виховний предмет християнського наповнення із робочою назвою «Християнська етика».

Українська Православна Церква вважає першочерговою справою виховання дітей та молоді у традиційних для України християнських моральних цінностях, на засадах заповідей любові та миру. Саме тому ми докладаємо всіх можливих зусиль для запровадження, на виконання Вашого рішення, викладання у системі освіти християнської етики. Українська Православна Церква, разом із іншими традиційни­ми конфесіями, бере активну участь у роботі спільної комісії Міністерства освіти і науки та представників релігійних організацій з питань узгодження принципів ви­кладання християнської етики.

Водночас з тривогою ми сприймаємо той факт, що спільна й узгоджена позиція традиційних християнських конфесій щодо необхідності викладання християнської етики не зустрічає належної підтримки і розуміння деяких чиновників від освіти. Ми вважаємо, що думка Церкви в питаннях освіти і виховання має враховуватися не лише з огляду на велике соціальне значення християнства, але й тому, що сучасна Україна, український менталітет, вітчизняна культура і наука, загалом обличчя України сформувалися під християнським впливом, в умовах, коли саме християнство визначало світогляд і напрямок розвитку держави протягом багатьох століть.

Просимо Вас, вельмишановний Вікторе Андрійовичу, й надалі сприяти утвердженню християнських духовно-моральних цінностей в українському суспільстві та взяти особисту участь у запровадженні викладання християнської етики в системі освіти.

Підносимо до Господа молитви за успіх Ваших добрих починань, спрямованих на утвердження в Україні миру, просвіти і злагоди. Молитовно бажаємо Вам всесильної Божої допомоги у здійсненні Ваших планів, здоров’я і наснаги для відповідального служіння народу України.

Митрополит Київський і всієї України Володимир

Члени Священного Синоду:

Митрополит Харківський і Богодухівський Никодим

Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел

Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій

Митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар

Архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон

Єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій

Архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, Керуючий справами УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *