Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 27 травня 2017 року

27 травня 2017 року на території Свято-Покровського чоловічого монастиря Харкова в історичній будівлі, де проходив Харківський Архієрейський Собор 1992 року, відбулося святкове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

 

Ж У Р Н А Л  № 09

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

МАЛИ МІРКУВАННЯ про 25-ту річницю Харківського Архієрейського Собору Української Православної Церкви, що відбувся 27-28 травня 1992 року.

УХВАЛИЛИ:

  1. Підкреслити історичне значення Харківського Архієрейського Собору Української Православної Церкви, що відбувся 27-28 травня 1992 року, а також своєчасність і важливість ухвалених на ньому рішень.
  2. Відзначити мужність і стійкість у збереженні соборності та канонічності Української Православної Церкви Преосвященних архієреїв, які брали участь у Харківському Архієрейському Соборі.
  3. Звернутися з Посланням Священного Синоду до єпископату, духовенства, чернецтва та мирян з нагоди 25-ї річниці Харківського Архієрейського Собору.

 

Ж У Р Н А Л  № 10

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

МАЛИ МІРКУВАННЯ про антицерковні законодавчі ініціативи.

Довідка:

23 лютого 2016 року у Верховній Раді України був зареєстрований проект Закону №4128 про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості), який передбачає визначати належність особи до релігійної громади через її самоідентифікацію та участь у релігійному житті. Право вносити зміни та доповнення до статуту релігійної громади надається простій більшості громадян, присутніх на зборах. Тобто, таке право надається навіть особам, які не мають відношення до релігійної громади, але через так звану самоідентифікацію (ототожнення), забажали вплинути на життя релігійної громади.

 22 квітня 2016 року був зареєстрований проект Закону про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором (№4511). Цей законопроект встановлює особливий статус для релігійних організацій, надає широкі повноваження державним органам здійснювати контроль та втручатись у життя релігійних громад, зокрема, призначення релігійних керівників можливе лише після погодження органами державної влади, розширюється перелік підстав для примусової ліквідації релігійних громад тощо. Ініціатори цього законопроекту не приховують, що він приймається з метою встановлення особливого статусу для Української Православної Церкви, про що неодноразово було публічно заявлено.

Незважаючи на негативні відгуки, висловлені експертами та членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, зазначені  законопроекти кілька разів виносились на розгляд у Верховній Раді, щоразу викликаючи обурення вірян. 

Зокрема, 18 травня поточного року біля Верховної Ради України зібралось понад 10 тисяч православних українців помолитись про напоумлення народних депутатів не приймати зазначені законопроекти. Такі ж прохання звучали цього дня в багатьох містах нашої Держави. Понад 300 тисяч вірян власними підписами засвідчили у зверненнях свої заклики до 111-ти народних обранців. Цього ж дня, Предстоятель Української Православної Церкви звернувся до депутатів Верховної Ради України з проханням не допустити прийняття проектів Законів №4128 та №4511.

УХВАЛИЛИ:

  1. Констатувати, що прийняття законопроектів №4128 та №4511 може призвести до релігійної ворожнечі, дискримінації, порушення свободи совісті та віросповідання.
  2. Висловити занепокоєння з приводу можливих негативних наслідків в українському суспільстві у зв’язку з прийняттям законопроектів №4128 та №4511.
  3. Подякувати єпископату, духовенству, чернецтву та мирянам Української Православної Церкви за активну християнську позицію, висловлену 18 травня поточного року під час спільної молитви біля Верховної Ради України та в багатьох містах і храмах по всій Україні.
  4. Закликати народних депутатів України не приймати антицерковні та антидержавні закони.

Ж У Р Н А Л  № 11

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Інформацію Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія щодо ситуації, яка склалась у зв’язку з не реєстрацією статутів релігійних установ Української Православної Церкви.

Довідка: 

Питання не реєстрації статутів установ Української Православної Церкви було предметом розгляду Священного Синоду Української Православної Церкви 20 липня 2016 року (Журнал №25). Продовження не реєстрації статутів стало підставою для звернення УПЦ з позовом до суду.

Крім цього, у березні 2017 року Міністерство культури України розіслало лист з грифом «для службового користування» до Київської міської державної адміністрації та обласних адміністрацій України. Після цього припинилась реєстрація статутів релігійних громад УПЦ майже в усіх областях України.

УХВАЛИЛИ:

  1. Констатувати втручання Міністерства культури України у роботу обласних державних адміністрацій з метою блокування реєстрації статутів релігійних громад Української Православної Церкви.
  2. Наголосити на недопустимості такого втручання Міністерства культури України та висловити з цього приводу занепокоєння.
  3. Закликати представників органів державної влади припинити незаконні дії проти Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 12

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла про звільнення протоієрея Рустіка Капауза з посади ректора Волинської духовної семінарії та призначення на цю посаду архімандрита Євменія (Михайлевського), насельника Свято-Успенської Почаївської Лаври.

УХВАЛИЛИ:

  1. Звільнити протоієрея Рустіка Капауза з посади ректора Волинської духовної семінарії.
  2. Призначити архімандрита Євменія (Михайлевського), насельника Свято-Успенської Почаївської Лаври, на посаду ректора Волинської духовної семінарії.

 

Ж У Р Н А Л  № 13

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного єпископа Шепетівського і Славутського Євсевія про призначення ієромонаха Феодосія (Мінтенка) на посаду намісника (ігумена) Різдва Богородиці чоловічого монастиря Шепетівської єпархії Української Православної Церкви (с. Городище Шепетівського району Хмельницької області).

УХВАЛИЛИ:

Призначити ієромонаха Феодосія (Мінтенка) на посаду намісника (ігумена) Різдва Богородиці чоловічого монастиря Шепетівської єпархії Української Православної Церкви (с. Городище Шепетівського району Хмельницької області).

Ж У Р Н А Л  № 14

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

МАЛИ МІРКУВАННЯ про утворення Представництва Української Православної Церкви при європейських міжнародних організаціях.

УХВАЛИЛИ:

  1. У зв’язку з необхідністю донесення позиції Української Православної Церкви з важливих світоглядних, релігійних, суспільних та суспільно-політичних питань утворити Представництво Української Православної Церкви при європейських міжнародних організаціях.
  2. Головою Представництва Української Православної Церкви при європейських міжнародних організаціях призначити архімандрита Віктора (Коцабу), клірика Київської єпархії, обравши його єпископом Баришівським, вікарієм Київської Митрополії.
  3. Місце наречення і хіротонії архімандрита Віктора (Коцаби) у єпископа залишити на розсуд Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Про що надіслати відповідні Укази.

+ОНУФРІЙ, МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

Члени Священного Синоду:

+АГАФАНГЕЛ, МИТРОПОЛИТ ОДЕСЬКИЙ І ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ

+ЛАЗАР, МИТРОПОЛИТ СІМФЕРОПОЛЬСЬКИЙ І КРИМСЬКИЙ

+МАРК, МИТРОПОЛИТ ХУСТСЬКИЙ І ВИНОГРАДІВСЬКИЙ

+ІЛАРІОН, МИТРОПОЛИТ ДОНЕЦЬКИЙ І МАРІУПОЛЬСЬКИЙ

+ФЕОДОР, МИТРОПОЛИТ КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ І ГОРОДОЦЬКИЙ

+ПАВЕЛ, МИТРОПОЛИТ ВИШГОРОДСЬКИЙ І ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ

+МИТРОФАН, МИТРОПОЛИТ ЛУГАНСЬКИЙ І АЛЧЕВСЬКИЙ

+ПИТИРИМ, МИТРОПОЛИТ МИКОЛАЇВСЬКИЙ І ОЧАКІВСЬКИЙ

+ПАНТЕЛЕІМОН, АРХІЄПИСКОП РОВЕНЬКІВСЬКИЙ І СВЕРДЛОВСЬКИЙ

+МИКОЛАЙ, ЄПИСКОП КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ І ЛУБЕНСЬКИЙ

+АНТОНІЙ, МИТРОПОЛИТ БОРИСПІЛЬСЬКИЙ І БРОВАРСЬКИЙ,
КЕРУЮЧИЙ СПРАВАМИ УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *