Засідання 26 січня 2012 року

Ж У Р Н А Л  № 1У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ інформацію Керуючого справами Української Православної Церкви Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського про візити в Україну Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила: 14–15 вересня 2011 року — до Луганської єпархії та 1–2 жовтня 2011 року — до Чернівецької єпархії.

Довідка:
14 вересня 2011 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил прибув до Луганської єпархії. До складу офіційної делегації, що супроводжувала Його Святість, увійшли: Керуючий справами Московської Патріархії митрополит Саранський і Мордовський Варсонофій, керівник Адміністративного секретаріату Московської Патріархії єпископ Солнєчногорський Сергій, голова Синодального інформаційного відділу В. Р. Легойда, секретар ВЗЦЗ з міжправославних відносин протоієрей Ігор Якимчук, помічник голови ВЗЦЗ протодиякон Володимир Назаркін, в.о. керівника особистого секретаріату Святішого Патріарха М.Г. Куксов.
З аеропорту Святіший Патріарх вирушив до Свято-Володимирського кафедрального собору м. Луганська.
15 вересня, в день пам’яті преподобних Антонія і Феодосія Печерських, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив Божественну літургію на Театральній площі м. Луганська. Після богослужіння на площі Героїв Великої Вітчизняної війни Патріарх Кирил поклав квіти до Пілона слави та Могили Невідомого солдата. Біля обох меморіалів  було проспівано «Вічну пам’ять» полеглим за Батьківщину.
Того ж дня Святіший Патріарх звершив закладку храму на честь ікони Божої Матері «Умиління», що будується в центрі Луганська. Храм споруджується на території Луганської обласної дитячої клінічної лікарні.
Увечері делегація РПЦ відбула до Москви.

1 жовтня 2011 року на запрошення Священного Синоду УПЦ Святіший Патріарх Кирил прибув до м. Чернівці. Після відвідання єпархіального управління Його Святість звершив всеношну у Свято-Духівському кафедральному соборі.
2 жовтня Предстоятель Руської Православної Церкви звершив освячення Свято-Троїцького собору Вознесенського Банченського чоловічого монастиря й очолив Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після богослужіння відбулося відкриття дому для дітей-інвалідів при Вознесенському монастирі. По закінченні офіційних заходів делегація відбула до Москви.

УХВАЛИЛИ:
1.    Інформацію прийняти до відома.
2.    Висловити щиру подяку Святішому Патріарху Московському і всієї Русі Кирилу за архіпастирські візити в Луганську та Чернівецькі єпархії  Української Православної Церкви та духовну підтримку віруючих України.

Ж У Р Н А Л  № 2

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ інформацію Керуючого справами Української Православної Церкви Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського про візит в Україну 23–24 вересня 2011 року Предстоятеля Польської Православної Церкви Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Варшавського і всієї Польщі Савви.

Довідка:
З 23 по 24 вересня 2011 р. на запрошення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира з офіційним візитом в Україні перебував Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Савва.
Блаженніший Митрополит Савва прибув до України з метою взяти участь в урочистостях з нагоди 1010-річчя заснування та 20-річчя відродження Свято-Успенського Святогірського ставропігійного Зимненського жіночого монастиря (с. Зимне Волинської області).
23 вересня Блаженніший Митрополит Савва звершив у Зимненській обителі святкову всеношну, а 24 вересня, в день святкування Зимненської чудотворної ікони – очолив Божественну літургію.

УХВАЛИЛИ:
1.    Інформацію прийняти до відома.
2.    Скласти щиру подяку Блаженнішому Митрополиту Варшавському і всієї Польщі Савві за візит в Україну, спільну молитву з єпископатом, духовенством та вірними Української Православної Церкви та свідчення нашої єдності у Христі Іісусі.

Ж У Р Н А Л  № 3

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –
СЛУХАЛИ інформацію Керуючого справами Української Православної Церкви Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського про перебування в Україні десниці святого великомученика Димитрія Солунського.

Довідка: На прохання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира з благословення Святішого Архієпископа Константинополя – Нового Риму і Вселенського Патріарха Варфоломія з 7 листопада по 10 грудня 2011 року в Україні перебувала десниця святого великомученика Димитрія Солунського. Святиню супроводжував Високопреосвященніший Пантелеімон, митрополит Верейський, Наусський і Камбанійський.
За вказаний період мощі перебували: в м.Києві (Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра, храм Всіх Святих (на місці будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового, Спасо-Преображенський храм (мікрорайон Теремки)), а також відвідали Дніпропетровську, Полтавську, Харківську, Запорізьку, Миколаївську, Білоцерківську, Тернопільську, Львівську, Володимир-Волинську, Луцьку, Рівненську та Житомирську єпархії, Свято-Троїцький Корецький ставропігійний жіночий монастир.

УХВАЛИЛИ:
1. Піднести подяку Всемилостивому Богу за Його милість, явлену у можливості віруючим України вклонитися десниці святого великомученика Димитрія Солунського;
2. Направити подяку Святішому Архієпископу Констанитнополя-Нового Риму і Вселенському Патріарху Варфоломію за надане благословення на привезення святині в Україну;
3. Дякувати Високопреосвященнішому Пантелеімону, митрополиту Верейському, Наусському і Камбанійському за особисту присутість та молитовне спілкування під час відвідин святої десниці з єпископатом, духовенством та віруючим народом УПЦ;
4. Скласти щиру подяку Народному депутату України, Голові депутатської фракції у Верховній Раді України «Реформи заради мабутнього» І. О. Рибакову за сприяння в організації привезення в Україну десниці святого великомученика Димитрія Солунського.

Ж У Р Н А Л  № 4

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

МАЛИ МІРКУВАННЯ про відзначення в 2012 році 20-ї річниці історичного Харківського Архієрейського Собору Української Православної Церкви та 20-річчя перебування на Київській Кафедрі Предстоятеля Української Православної Церкви Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.

УХВАЛИЛИ:
1. Благословити проведення в 2012 році урочистих заходів з нагоди 20-ї річниці історичного Харківського Архієрейського Собору Української Православної Церкви та 20-річчя перебування на Київській Кафедрі Предстоятеля Української Православної Церкви Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.
2. Для організації ювілейних заходів створити Комісію у складі:
1)    Преосвященний Павел, митрополит Вишгородський і Чорнобильський, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври – голова Комісії;
2)    Преосвященний Митрофан, архієпископ Білоцерківський і Богуславський, Керуючий справами УПЦ;
3)    Преосвященний Олександр, архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський, Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ;
4)    Преосвященний Антоній, архієпископ Бориспільський, Ректор КДА і С;
5)    Протоієрей Віталій Косовський, Секретар Київської Митрополії;
6)    Протоієрей Георгій Коваленко, Прес-секретар Предстоятеля УПЦ;
7)    Архімандрит Варсонофій (Столяр), Казначей Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври;
8)    Архімандрит Аркадій (Демченко), Завідуючий Канцелярією Київської Митрополії;
9)    Архімандрит Іона (Радзивіл), клірик Київської єпархії;
10)    Ігумен Роман (Підлубняк), регент хору КДА і С;
11)    Протоієрей Валерій Кравець, голова Служби протоколу Київської Митрополії УПЦ;
12)    Ігуменя Серафима (Шевчик), настоятелька Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря м.Одеси;
13)    Монахиня Миколая (Тищук);
14)    Деркач Андрій Леонідович, народний депутат України;
15)    Резнікова Олена Миколаївна.
3. Голові ювілейної Комісії Преосвященному Павлу, митрополиту Вишгородському і Чорнобильському на наступне засідання Священного Синоду надати на затвердження план урочистих заходів.

Ж У Р Н А Л  № 5

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Іларіона, митрополита Донецького і Маріупольського, Голови Комісії по підготовці змін та доповнень до Статуту про управління Української Православної Церкви (редакції 2007 року) про затвердження складу Комісії.

УХВАЛИЛИ: затвердити наступний склад Комісії по підготовці змін та доповнень до Статуту про управління Української Православної Церкви (редакції 2007 року):
1.    Преосвященний Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський – голова Комісії;
2.    Преосвященний Лазар, митрополит Сімферопольський і Кримський;
3.    Преосвященний Софроній, митрополит Черкаський і Канівський;
4.    Преосвященний Антоній, архієпископ Бориспільський, вікарій Київської Митрополії, ректор КДА і С;
5.    Преосвященний Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський;
6.    Преосвященний Олексій, єпископ Білгород-Дністровський, вікарій Одеської єпархії – секретар Комісії;
7.    Преосвященний Філарет, єпископ Новокаховський і Генічеський;
8.    Преосвященний Філарет, єпископ Дрогобицький, вікарій Львівської єпархії;
9.    Преосвященний Іона, єпископ Обухівський, вікарій Київської Митрополії;
10.    Протоієрей Віталій Косовський, секретар Київської Митрополії;
11.    Архімандрит Нафанаїл (Крикота), ректор Почаївської Духовної Семінарії
12.    Протоієрей Андрій Новіков, секретар Одеської єпархії;
13.    Протоієрей Іоанн Солодчук, секретар Рівненської єпархії;
14.    Протоієрей Георгій Холодюк, клірик Вінницької єпархії;
15.    Волинець Валентин Феодосійович, голова Юридичного відділу УПЦ;
16.    Маліцький Андрій Анатолійович.

Ж У Р Н А Л  № 6

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –
МАЛИ МІРКУВАННЯ про управління Київською єпархією.
УХВАЛИЛИ:
1.  Скасувати пп. 1, 2 журналу № 74 засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 23 грудня 2011 року.
2. Тимчасове управління Київською єпархією доручити Преосвященному Павлу, митрополиту Вишгородському і Чорнобильському, наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Ж У Р Н А Л  № 7

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ доповідь Преосвященного Павла, митрополита Вишгородського і Чорнобильського, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври щодо аудиторської перевірки ходу будівельних робіт  та фінансування будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового та Духовно-просвітницького центру Української Православної Церкви м.Києва.

УХВАЛИЛИ:
1. Інформацію прийняти до відома.
2. З метою вдосконалення адміністративно-фінансової діяльності при будівництві Свято-Воскресенського Кафедрального собору та Духовно-просвітницького центру Української Православної Церкви (м.Київ, Залізничне шосе, 3) звільнити Преосвященного Александра, архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського з посади настоятеля храму Всіх Святих комплексу Кафедрального Свято-Воскресенського собору (м.Київ, Залізничне шосе, 3), звільнити протоієрея Георгія Коваленка з посади Ключаря та Голови Парафіяльної ради Свято-Воскресенського Кафедрального собору м.Києва.
3. Доручити Преосвященному Софронію, митрополиту Черкаському і Канівському звершувати контроль над ходом будівництва та фінансуванням будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового та Духовно-просвітницького центру Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 8

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ інформацію про запровадження та затвердження зразків наступних Орденів Української Православної Церкви:
1) Ордену святої рівноапостольної княгині Ольги;
2) Ордену святої преподобної Анастасії Київської.

УХВАЛИЛИ:
1. Благословити запровадження наступних Орденів Української Православної Церкви:
1) Ордену святої рівноапостольної княгині Ольги;
2) Ордену святої преподобної Анастасії Київської.
2. Затвердити представлені зразки   Ордену святої рівноапостольної княгині Ольги, Ордену святої преподобної Анастасії Київської.
3. Голові Нагородного відділу Київської Митрополії Української Православної Церкви архімандриту Аркадію (Демченку) на наступне засідання Священного Синоду Української Православної Церкви надати на затвердження «Положення про нагороди Української Православної Церкви» та Статути церковних відзнак Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 9

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви Преосвященного Олександра, архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського щодо зареєстрованого у Верховній Раді України проекту Закону України «Про паломництво», який готується до прийняття без жодних погоджень з Українською Православною Церковю та християнськими Церквами України взагалі.

УХВАЛИЛИ:
1.    Інформацію прийняти до відома.
2.    Висловити стурбованість щодо розгляду у Верховній Раді України проекту Закону України «Про паломництво».
3.    Направити від імені Священного Синоду УПЦ відповідне звернення до Голови Верховної Ради України В. М. Литвина та народних депутатів України.
4.    Для вивчення та розгляду питання по суті створити Комісію у складі:
1)    Преосвященний Олександр, архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський, Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви  – голова Комісії;
2)    Протоієрей Василій Русінка, представник Української Православної Церкви у Верховній Раді України;
3)    Волинець Валентин Феодосійович, голова Юридичного віддлу Української Православної Церкви;
4)    Теліженко Володимир Іванович, директор Паломницького центру при Відділі зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 10

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Лазаря, митрополита Сімферопольського і Кримського про перенесення святкування дня пам’яті святої Преподобної Параскеви Топловської з 3 грудня на 16 грудня.

УХВАЛИЛИ:
1. Благословити перенесення святкування дня пам’яті святої Преподобної Параскеви Топловської з 3 грудня на 16 грудня;
2. Календарній комісії внести відповідні зміни до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 11

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Амвросія, архієпископа Чернігівського і Новгород-Сіверського про встановлення ще одного дня пам’яті святителя Філарета, архієпископа Чернігівського в день його прославлення – 12/25 жовтня.

УХВАЛИЛИ:
1. Благословити встановлення ще одного дня пам’яті святителя Філарета, архієпископа Чернігівського – 12/25 жовтня;
2. Календарній комісії внести відповідну інформацію до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 12

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського про відкриття скита Свято-Іллінського Одеського чоловічого монастиря на честь ікони Божої Матері «Всецариця» в м.Одеса.

УХВАЛИЛИ: благословити відкриття скита Свято-Іллінського Одеського чоловічого монастиря на честь ікони Божої Матері «Всецариця» в м.Одеса.

Ж У Р Н А Л  № 13

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського про відкриття в с. Бараново Іванівського району Одеської області Різдво-Богородичного скита Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря м.Одеси.

УХВАЛИЛИ: благословити відкриття в с. Бараново Іванівського району Одеської області Різдво-Богородичного скита Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря м.Одеси.

Ж У Р Н А Л  № 14

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського про відкриття Вознесенського скита Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря в м.Одеса.

УХВАЛИЛИ: благословити відкриття Вознесенського скита Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря в м.Одеса.

Ж У Р Н А Л  № 15

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Іоанна, архієпископа Херсонського і Таврійського про затвердження на посаді намісника Свято-Покровського чоловічого монастиря с.Музиківка Херсонської єпархії ігумена Іакова (Болінського) з возведенням в сан архімандрита.

УХВАЛИЛИ: затвердити ігумена Іакова (Болінського) на посаді намісника Свято-Покровського чоловічого монастиря с.Музиківка Херсонської єпархії з возведенням в сан архімандрита.

Ж У Р Н А Л  № 16

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Іоанна, архієпископа Херсонського і Таврійського про затвердження на посаді ігумені  Благовіщенського жіночого монастиря с.Приозерне Херсонської єпархії монахині Анастасії (Бернацької).

УХВАЛИЛИ: затвердити монахиню Анастасію (Бернацьку) на посаді ігумені  Благовіщенського жіночого монастиря с.Приозерне Херсонської єпархії.

Ж У Р Н А Л  № 17

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Митрофана, єпископа Горлівського і Слов’янського про затвердження на посаді ігумені Свято-Стефанівського жіночого монастиря, що в с.Степанівка Горлівської єпархії, монахині Єкатерини (Пуріши).

УХВАЛИЛИ: затвердити монахиню Єкатерину (Пуріши) на посаді ігумені Свято-Стефанівського жіночого монастиря, що в с.Степанівка Горлівської єпархії.

Ж У Р Н А Л  № 18

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Євлогія, єпископа Сумського і Охтирського про зняття заборони у священнослужінні із клірика Сумської єпархії протоієрея Георгія Бавикіна.

УХВАЛИЛИ: зняти заборону у священнослужінні із клірика Сумської єпархії протоієрея Георгія Бавикіна.

Ж У Р Н А Л  № 19

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського (на підставі пп. 16, 17 розділу IV Статуту про управління Української Православної Церкви) –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Луки, архієпископа Запорізького і Мелітопольського про позбавлення священного сану забороненого у священнослужінні заштатного клірика Запорізької єпархії протоієрея Антонія Шибаєва.

На підставі поданого рапорту та Правил: Ап. 25, 27, 36, 55, 61; І Вс. 9, 10; VI Вс. 3, 24, 34, 51; Василія Великого 32, 89; Неок. 1; Двукр. 9 –   

УХВАЛИЛИ: позбавити забороненого у священнослужінні заштатного клірика Запорізької єпархії протоієрея Антонія Шибаєва священного сану.

† Агафангел, митрополит Одеський та Ізмаїльський
† Іоанникій, митрополит Луганський і Алчевський
† Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський
† Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський
† Павел, митрополит Вишгородський і Чорнобильський
† Лазар, митрополит Сімферопольський і Кримський
† Марк, архієпископ Хустський і Виноградівський
† Олександр, архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський
† Амвросій, архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський
† Никодим, єпископ Житомирський і Новоград-Волинський
† Митрофан, архієпископ Білоцерківський і Богуславський,
керуючий справами УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *