Засідання 26 серпня 2011 року

Ж У Р Н А Л № 58

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ інформацію Його Блаженства Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира про візит в Україну Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила 26-28 липня 2011 року.

Довідка: 26-28 липня 2011 року відбувся офіційний візит в Україну Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.
26 липня Святіший Патріарх та супроводжуючі його особи прибули в аеропорт «Бориспіль», після чого вирушили до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, де Його Святість зустрічали Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, намісник та братія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Цього ж дня відбулась зустріч Предстоятеля Руської Православної Церкви з Предстоятелем Грузинської Православної Церкви Святішим і Блаженнішим Католікосом-Патріархом всієї Грузії Іллєю ІІ.
27 липня Святіший Патріарх Кирил, Святіший і Блаженніший Католікос-Патріарх Ілля та Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні собору ієрархів з України, Білорусі, Росії та Грузії звершили урочистий молебень на Володимирській гірці біля пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру.
Того ж дня в Синодальному залі Київської Митрополії під головуванням Святішого Патріарха відбулось засідання Священного Синоду Руської Православної Церкви.
У другій половині дня Святіший Патріарх Кирил узяв участь у церемонії відкриття Міжнародного формуму «Православні жінки: єднання, служіння, любов», у Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» м.Києва. Того ж дня в приміщенні Національного університету імені Т. Г. Шевченка відбулась зустріч Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з ректорами вищих навчальних закладів України.
28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира та День Хрещення Русі, Святіший Патіарх Кирил, Святіший і Блаженніший Католікос-Патріарх Ілля ІІ та Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні собору ієрархів з України, Білорусі, Росії, Грузії, Кіпру, Румунії та чисельного духовенства звершили Божественну літургію на Соборній площі Києво-Печерської Лаври, по закінченні якої були виголошені взаємні привітання.
Того ж дня Святіший Патріарх Кирил відвідав у м.Києві Меморіал Вічної слави на могилі Невідомого солдата та меморіал пам’яті жертв голодомору в Україні, після чого Патріарх Кирил та супроводжуючі його особи вилетіли до Москви.

УХВАЛИЛИ:
1. Інформацію прийняти до відома.
2. Висловити щиру подяку Святішому Патріарху Московському і всієї Русі Кирилу за архіпастирський візит в Україну та духовну підтримку віруючих Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л № 59

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира про візит в Україну Святішого і Блаженнішого Католікоса-Патріарха всієї Грузії, Архієпископа Мцхетського і Тбіліського Іллі ІІ 25-30 липня 2011 року.

Довідка: На запрошення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира 25-30 липня 2011 року відбувся офіційний візит в Україну Предстоятеля Грузинської Православної Церкви Святішого і Блаженнішого Католікоса-Патріарха всієї Грузії Іллі ІІ.
25 липня Предстоятеля Грузинської Православної Церкви в аеропорту «Бориспіль» зустрічали Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, постійні члени Священного Синоду Української Православної Церкви та вікарні архієреї Київської Митрополії. Після церемонії зустрічі Патріарх Ілля вирушив до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, де на площі перед Успенським собором у співслужінні Митрополита Володимира звершив молебень, після завершення якого звернувся до присутніх з промовою.
26 липня Святіший і Блаженніший Католікос-Патріарх Ілля відвідав Свято-Іллінський храм, що на Подолі, м.Києва. Потім Патріарх Ілля взяв участь у відкритті виставки «Іверія та Києво-Печерська Лавра – благодатні угіддя Пресвятої Богородиці» в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.
Цього ж дня відбулась зустріч Святішого і Блаженнішого Католікоса-Патріарха всієї Грузії Іллі ІІ з Предстоятелем Руської Православної Церкви Святішим Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом.
27 липня Святіший Патіарх Кирил, Святіший і Блаженніший Католікос-Патріарх Ілля та Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні собору ієрархів з України, Білорусі, Росії та Грузії звершили урочистий молебень на Володимирській гірці біля пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру. В другій половині дня Предстоятель Грузинської Православної Церкви в приміщенні Кабінету Міністрів України мав зустріч з Прем’єр-міністром України М.Я. Азаровим.
28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира та День Хрещення Русі, Святіший Патіарх Кирил, Святіший і Блаженніший Католікос-Патріарх Ілля ІІ та Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні собору ієрархів з України, Білорусі, Росії, Грузії, Кіпру, Румунії та чисельного духовенства звершили Божественну літургію на Соборній площі Києво-Печерської Лаври, по закінченні якої були виголошені взаємні привітання.
29 липня Святіший і Блаженніший Католікос-Патріарх Ілля та члени делегації Грузинської Православної Церкви відвідали Софійський собор м. Києва, після чого в Посольстві Грузії мали зустріч з Повноважним та надзвичайним послом Грузії в Україні паном Григолом Катамадзе.
30 липня Патріарх Ілля ІІ вклонився мощам преподобних отців Києво-Печерських у Ближніх печерах Лаври.
Того ж дня Предстоятель Грузинської Православної Церкви відвідав Київську духовну академію та семінарію, де відбулась зустріч Його Святості з викладачами та студентами Київських духовних шкіл. На знак поваги та на відзнаку багатьох заслуг Святішого і Блаженнішого Католікоса-Патріарха всієї Грузії Іллі ІІ Вчена Рада Київської духовної академії присвоїла йому вчене звання Доктора богослов’я «Honoris Causa».
У другій половині дня Патріарх Ілля відвідав Спасо-Преображенський храм, що в мікрорайоні Теремки-2 та Свято-Пантелеімонівський жіночий монастир м.Києва.
У вечері того ж дня делегація Грузинської Православної Церкви відбула до Тбілісі.

УХВАЛИЛИ:
1. Інформацію прийняти до відома.
2. Скласти щиру подяку Святішому і Блаженнішому Католікосу-Патріарху всієї Грузії Іллі ІІ за візит в Україну, спільну молитву та свідчення нашої єдності у Христі Іісусі.

Ж У Р Н А Л № 60

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ інформацію Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського, Керуючого справами Української Православної Церкви про присвоєння Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Володимиру звання Героя України з врученням Ордена Держави.

Довідка: Указом Президента України Віктора Федоровича Януковича № 745/2011 від 9 липня 2011 року «за видатні особисті заслуги в утвердженні духовності, гуманізму та милосердя в суспільстві, багатолітнє сумлінне служіння Українському народові, з нагоди 45-річчя архієрейської хіротонії та 20-ї річниці незалежності України» Предстоятелю Української Православної Церкви, Митрополиту Київському і всієї України Володимиру присвоєно звання Герой України з врученням Ордена Держави.

УХВАЛИЛИ:

1.Інформацію прийняти до відома.
2.Від імені Священного Синоду, єпископату, духовентсва та вірних Української Православної Церкви привітати Його Блаженство, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира з врученням найвищої нагороди Української Держави – Ордена Держави та присвоєнням звання Героя України.
3. Скласти щиру подяку Президенту України В. Ф. Януковичу за увагу та високу оцінку трудів Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира на благо нашої Святої Церкви, Української держави та народу.

Ж У Р Н А Л № 61

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ: рапорт Преосвященного Павла, митрополита Вишгородського і Чорнобильського, вікарія Київської Митрополії, Голови Синодальної комісії у справах монастирів Української Православної Церкви про затвердження складу комісії та «Положення про Синодальну комісію у справах монастирів Української Православної Церкви».

УХВАЛИЛИ:
1. Затвердити такий склад Синодальної комісії у справах монастирів Української Православної Церкви:
1) Преосвященний Павел, митрополит Вишгородський і Чорнобильський, вікарій Київської Митрополії, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври – Голова.
2) Преосвященний Володимир, архієпископ Почаївський, вікарій Київської Митрополії, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври;
3) Преосвященний Арсеній, архієпископ Святогірський, вікарій Донецької єпархії, намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври;
4) Преосвященний Олексій, єпископ Білгород-Дністровський, вікарій Одеської єпархії, намісник Свято-Успенського чоловічого монастиря м.Одеси;
5) архімандрит Даміан (Давидов), намісник Свято-Введенського чоловічого монастиря м.Києва;
6) архімандрит Віктор (Биков), намісник Свято-Іллінського чоловічого монастиря м.Одеси;
7) архімандрит Аркадій (Демченко), намісник Свято-Вознесенського чоловічого монастиря м.Переяслава-Хмельницького Київської єпархії;
8) ігуменя Стефана (Бандура), настоятелька Свято-Успенського Святогірського Зімненського ставропігійного жіночого монастиря;
9) ігуменя Калісфенія (Шамайло), настоятелька Свято-Покровського жіночого монастиря м.Києва;
10) ігуменя Михаїла (Заєць), настоятелька Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря Рівненської єпархії;
11) ігуменя Серафима (Шевчик), настоятелька Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря м.Одеси
12) ієромонах Андрій (Василашку), насельник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври – Секретар комісії.

2. Затвердити поданий проект «Положення про Синодальну комісію у справах монастирів Української Православної Церкви».

Ж У Р Н А Л № 62

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

МАЛИ МІРКУВАННЯ про призначення ще одного вікарія Київської Митрополії.

УХВАЛИЛИ:
1. Єпископом Обухівським, вікарієм Київської Митрополії бути наміснику Свято-Троїцького Іонинського чоловічого монастиря м.Києва архімандриту Іоні (Черепанову).
2. Наречення та хіротонію архімандрита Іони (Черепанова) в єпископа Обухівського, вікарія Київської Митрополії звершити в м.Києві.
Про що послати відповідний Указ.

Ж У Р Н А Л № 63

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ: рапорт Преосвященного Олександра, архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського, Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви про ситуацію, що склалася навколо освячення храму на честь святих апостолів Петра і Павла в с.Камишівка Ізмаїльського району Одеської області кліриками Румунської Православної Церкви.

Довідка: 16 липня 2011 року в с.Камишівка Ізмаїльського району Одеської області в присутності держсекретаря Румунії пана Еуджена Томака, представників Парламенту Румунії, громадськості та преси, заборонений у священнослужінні клірик Руської Православної Церкви Петро (Педурару) звершив освячення храму на честь святих апостолів Петра і Павла. При цьому з боку Румунського Патріархату не надходило жодного звернення до священноначалія Української Православної Церкви з проханням дозволити освячення згаданого храму, як такого, що знаходиться на канонічній території Української Православної Церкви. Такі дії суперечать канонічному порядку Православної Церкви і аж ніяк не сприяють братерським відносинам між Румунською і Українською Православними Церквами.
Принагідно слід зазначити, що Священний Синод Української Православної Церкви у 2007 р. (журнал № 101 від 14. 11. 2007 р.) висловлював свою стурбованість рішенням Священного Синоду Румунської Православної Церкви від 24 жовтня 2007 року щодо незаконного відкриття своїх нових єпархій, дві з яких (Бєльцька і Південно-Бессарабська) охоплюють частину Чернівецької та Одеської єпархій УПЦ, чим порушується принцип канонічної території.

УХВАЛИЛИ:
1. Висловити стурбованість діяльністю Бесарабської Митрополії Румунської Православної Церкви на канонічній території Української Православної Церкви.
2. Просити Його Блаженство Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира від імені Священного Синоду Української Православної Церкви звернутись з відповідним листом до Блаженнішого Патріарха Румунського Даниїла.

Ж У Р Н А Л № 64

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ: інформацію Його Блаженства Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира щодо рішення Собору єпископів УПЦ від 8 липня 2011 року про створення Вищої Церковної Ради Української Православної Церкви.

УХВАЛИЛИ:
1. Перейменувати «Вищу Церковну Раду УПЦ» на «Координаційну Раду голів Синодальних установ при Предстоятелі УПЦ» (скорочено – «Координаційна Рада УПЦ»).
2.Визначити функції Координаційної ради Української Православної Церкви як дорадчого органу при Предстоятелі УПЦ.
3. Внести відповідні зміни у «Положення про Вищу Церковну Раду Української Православної Церкви».

Ж У Р Н А Л № 65

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ: рапорт Преосвященного Олександра, архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського, Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, про затвердження «Положення про Паломницький центр при Відділі зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви», «Положення про паломництво і паломницькі організації Української Православної Церкви» та «Положення про Реєстр паломницьких організацій».

УХВАЛИЛИ:
1. Затвердити «Положення про Паломницький центр при Відділі зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви».
2. Затвердити «Положення про паломництво і паломницькі організації Української Православної Церкви».
3. Затвердити «Положення про Реєстр паломницьких організацій».

Ж У Р Н А Л № 66

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ інформацію Його Блаженства Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира про підписання 26 серпня 2011 року в приміщенні Київської Митрополії договору про співробітництво між Української Православною Церквою та Державною пенітенціарною службою України.

УХВАЛИЛИ:
1. Інформацію прийняти до відома.
2. Підкреслити важливість співпраці Української Православної Церкви та Державної пенітенціарної служби України.
3. Дякувати Голові Державної пенітенціарної служби України генерал-лейтенанту внутрішньої служби Олександру Володимировичу Лісіцкову за добре ставлення та допомогу Українській Православній Церкві в її служінні в місцях позбавлення волі.

Ж У Р Н А Л № 67

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ інформацію Його Блаженства Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира про відкриття в с.Лазарівка Брусилівського району Житомирської області Свято-Георгіївського скиту Свято-Вознесенського чоловічого монастиря м.Переяслава-Хмельницького Київської єпархії.

УХВАЛИЛИ: благословити відкриття в с.Лазарівка Брусилівського району Житомирської області Свято-Георгіївського скиту Свято-Вознесенського чоловічого монастиря м.Переяслава-Хмельницького Київської єпархії.

Ж У Р Н А Л № 68

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ інформацію Його Блаженства Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира про відкриття в с.Орджонікідзе Поліського району Київської області Пустинно-Миколаївського скиту Свято-Покровського жіночого монастиря м.Києва.

УХВАЛИЛИ: благословити відкриття в с.Орджонікідзе Поліського району Київської області Пустинно-Миколаївського скиту Свято-Покровського жіночого монастиря м.Києва.

Ж У Р Н А Л № 69

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського про відкриття жіночого монастиря на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» в с. Білка Іванівського району Одеської області та про затвердження настоятелькою монастиря монахині Єлизавети (Марчук) з возложенням наперсного хреста за посадою.

УХВАЛИЛИ:
1. Благословити відкриття жіночого монастиря на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» в с. Білка Іванівського району Одеської області.
2. Настоятелькою жіночого монастиря на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» в с. Білка Іванівського району Одеської області затвердити монахиню Єлизавету (Марчук) з возложенням наперсного хреста за посадою.

Ж У Р Н А Л № 70

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

МАЛИ МІРКУВАННЯ щодо закордонних візитів Преосвященних Української Православної Церкви та участі їх в заходах закордоном.

УХВАЛИЛИ:
1. Зобов’язати Преосвященних Української Православної Церкви у разі участі їх у заходах закордоном письмово повідомляти про це Митрополита Київського і всієї України.
2. Голові Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви Преосвященному Олександру, архієпископу Переяслав-Хмельницькому і Вишневському, доручити розробити детальне положення про закордонні поїздки та відрядження Преосвященних для його наступного затвердження.

Ж У Р Н А Л № 71

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Іринея, єпископа Ніжинського і Прилуцького, про внесення до святців Української Православної Церкви імені святителя Георгія (Кониського), архієпископа Могилівського.
Довідка: архієпископ Георгій (Кониський) народився в м.Ніжині, освіту здобув у Києво-Могилянській Академії, згодом став її Ректором. У 1993 р. архієпископ Георгій (Кониський) був причислений до лику місцевошанованих білоруських святих.

УХВАЛИЛИ:
1. Внести ім’я святителя Георгія (Кониського), архієпископа Могилівського до святців Української Православної Церкви.
2. Пам’ять святителя Георгія (Кониського), архієпископа Могилівського, звершувати 13/26 лютого (день преставлення) і 24 липня/6серпня (день його прославлення).

Ж У Р Н А Л № 72

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

МАЛИ МІРКУВАННЯ про виклик Преосвященних для участі в осінньо-зимовій сесії Священного Синоду Української Православної Церкви 2011/2012 рр.

УХВАЛИЛИ: для участі в осінньо-зимовій сесії Священного Синоду Української Православної Церкви 2011/2012 рр. викликати таких Преосвященних:
1. Преосвященного Лазаря, митрополита Сімферопольського і Кримського;
2. Преосвященного Амвросія, архієпископа Чернігівського і Новгород-Сіверського;
3. Преосвященного Єлисея, єпископа Бердянського і Приморського;
4. Преосвященного Никодима, єпископа Житомирського і Новоград-Волинського.

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви
Члени Священного Синоду:

† Никодим, митрополит Харківський і Богодухівський
† Агафангел, митрополит Одеський та Ізмаїльський
† Іоанникій, митрополит Луганський і Алчевський
† Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський
† Нифонт, митрополит Луцький і Волинський
† Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський
† Антоній, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський
† Павел, митрополит Вишгородський і Чорнобильський
† Лазар, митрополит Сімферопольський і Кримський
† Марк, архієпископ Хустський і Виноградівський
† Олександр, архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський
† Євлогій, єпископ Сумський і Охтирський
† Митрофан, архієпископ Білоцерківський і Богуславський,
керуючий справами УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *