Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 1 квітня 2015 року

Ж У Р Н А Л  № 1

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

МАЛИ МІРКУВАННЯ щодо святкування у 2015 році на загальноцерковному рівні 1000-річчя преставлення рівноапостольного великого князя Володимира.

УХВАЛИЛИ:

1.    Для проведення урочистих заходів з нагоди 1000-річчя преставлення Рівноапостольного великого князя Володимира утворити Організаційний комітет у складі:

1)    Митрополит Київський і всієї України Онуфрій — голова Комітету;
2)    митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, керуючий справами Української Православної Церкви — заступник голови;
3)    митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври;
4)    митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви;
5)    єпископ Ірпінський Климент, голова Синодального інформаційного відділу УПЦ;
6)    архімандрит Антоній (Оліферович), благочинний Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври;
7)    ієромонах Віктор (Коцаба), голова Адміністративного апарату Київської Митрополії;
8)    протоієрей Віктор Іващук, секретар по м. Києву;
9)    протоієрей Костянтин Пилипчук, секретар Київської єпархії;
10)    протоієрей Сергій Ющик, перший проректор Київської духовної академії і семінарії;
11)    архімандрит Роман (Підлубняк), регент хору КДАіС;
12)    ігуменя Серафима (Шевчик), голова Синодального відділу «Місія “Церква і культура”»;
13)    Бурега В.В., проректор Київської духовної академії з науково-богословської роботи.

2.    Затвердити проведення таких урочистих заходів з нагоди ювілею:

1)    28 травня 2015 року — конференція, присвячена 1000-річчю преставлення Рівноапостольного великого князя Володимира (організатор — Київська духовна академія).
2)    З травня по липень 2015 року провести Всеукраїнський хресний хід з мощами рівноапостольного великого князя Володимира по єпархіях Української Православної Церкви, організувати збір благодійних пожертв, які, по завершенню хресного ходу, передати постраждалим під час військових дій на Сході України.
3)    27 липня 2015 року — молебень біля пам’ятника рівноапостольному князю Володимиру.
4)    28 липня 2015 року — Божественна літургія на Соборній площі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

3.    Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ разом із Синодальним відділом «Місія “Церква і культура”» організувати та забезпечити проведення закордоном виставки «Україна — край князя Володимира» та інших урочистих заходів для популяризації подвигу князя Володимира.

Ж У Р Н А Л  № 2

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України  Онуфрія —

МАЛИ МІРКУВАННЯ щодо відзначення у поточному році 70-ї річниці Дня Перемоги.

УХВАЛИЛИ:

1.    8-9 травня 2015 року в єпархіях Української Православної Церкви провести заупокійні богослужіння та пам’ятні заходи з нагоди Дня Перемоги, а також молебні за мир в Україні та за захисників Вітчизни.
2.    9 травня 2015 року о 12:00 за київським часом в єпархіях Української Православної Церкви здійснити заупокійний передзвін в пам’ять про загиблих під час Другої світової війни.

Ж У Р Н А Л  № 3

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:
Рапорт голови Синодального відділу Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань протоієрея Владислава Діханова про діяльність очолюваного ним Відділу.

Довідка:
З моменту реорганізації Синодальний відділ Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань бере активну участь у наданні допомоги постраждалим, вимушеним переселенцям та учасникам бойових дій на Сході України.
Завдяки Відділу започаткований та діє добровольчий проект «Добрий Киянин», участь у якому беруть клірики, парафіяни та молодь столичних парафій Української Православної Церкви. Вказаний проект розрахований на соціальну адаптацію та надання адресної допомоги кризовим родинам вимушених переселенців.
З листопада 2014 року діє Центр гуманітарної допомоги, при якому створюються накопичувальні склади для надання допомоги постраждалим в зоні збройного конфлікту. З початку 2015 року в м. Києві та Київській області близько 11 тис. вимушених переселенців отримали гуманітарну допомогу. Також накопичувальні центри створюються в інших єпархіях УПЦ.
З 16 червня 2014 року функціонує Телефон духовної підтримки «Надія». Лінія підтримки працює щоденно з 12.00 до 22.00. В проекті приймають участь 6 священиків. За весь період надійшло понад 6 тис. дзвінків, переважна більшість з яких від постраждалих внаслідок бойових дій на Сході України, а також пропозиції щодо допомоги постраждалим в зоні збройного конфлікту.
У співпраці з відділом Київської єпархії по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України надається допомога у проведенні психологічних семінарів для добровольців-психологів з подальшим залученням їх до роботи з постраждалими від військових дій та пораненими. Також Відділ залучає добровольців для роботи у лікарнях та госпіталях (некваліфікована медична допомога,догляд, психологічна та духовна підтримка).
В рамках співпраці Відділу з благодійним фондом «Фавор» при храмах Донецька та Макіївки (Донецька обл.) розпочали роботу благодійні їдальні, в яких щоденно харчуються малозабезпечені сім’ї. Також ведеться адресна доставка гуманітарної допомоги у постраждалі регіони України.
22 березня 2015 року завершено перший етап збору коштів на здійснення програми «Місія милосердя і примирення». Через сайт БФ «Фавор» за перший місяць роботи були зібрані кошти на закупівлю медикаментів і продовольств, а також на забезпечення діяльності благодійних їдалень на парафіях Донбасу.
28 березня 2015 року з Києво-Печерської Лаври вирушив перший вантаж гуманітарної допомоги мирним жителям Донбасу в рамках програми «Місія милосердя і примирення».
Окрім того, під егідою Української Православної Церкви діє Міжнародна гуманітарна місія «Милосердя без кордонів», яку очолює клірик Київської єпархії протоієрей Захарій Керстюк. Головна мета місії — забезпечення гуманітарною допомогою мешканців найбільш постраждалих населених пунктів у зоні збройного конфлікту. В місії працює понад 1 500 волонтерів в більш ніж 20 країнах світу.
Зусиллями місії з липня 2014 року було зібрано та відправлено 11 траншів гуманітарної допомоги на територію Донецької, Горлівської та Сєверодонецької єпархій Української Православної Церкви. Також місія допомагає іншим волонтерським організаціям потрапляти в зону бойових дій для надання допомоги постраждалим.
В цілому, на сьогоднішній день, зусиллями Відділу, єпархіальних Преосвященних, парафій, окремих кліриків та мирян Української Православної Церкви було зібрано та відправлено близько 3 тис. тон гуманітарної допомоги, а також понад 30 млн. грн. для мирних жителів, які проживають в східних регіонах України, що постраждали внаслідок бойових дій,та вимушених переселенців.

УХВАЛИЛИ:

1.    Подякувати Синодальному відділу з соціально-гуманітарних питань, єпархіальним Преосвященним, клірикам та мирянам Української Православної Церкви, благодійним фондам та громадським організаціям, а також усім, хто долучився до збору і відправлення гуманітарної та матеріальної допомоги постраждалим, вимушеним переселенцям та учасникам бойових дій на Сході України.

2.    Рекомендувати єпархіальним архієреям Української Православної Церкви посилити роботу у напрямку соціально-гуманітарної допомоги вимушеним переселенцям та мирним жителям, що перебувають у зоні бойових дій на Сході України.

3.    Рекомендувати єпархіальним архієреям утворити у ввірених їм єпархіях центри духовної підтримки та реабілітації учасників бойових дій на Сході України.

4.    Координацію роботи центрів духовної підтримки та реабілітації учасників бойових дій на Сході України доручити Синодальному відділу Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань.

Ж У Р Н А Л  № 4

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:
Рапорт Преосвященного митрополита Луганського і Алчевського Митрофана, голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, про візит делегації Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ) до України, що відбувся 17-20 березня 2015 року.

Довідка:
З 17 по 20 березня 2015 року в Україні перебувала делегація Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ) на чолі з Генеральним секретарем Олавом Фюксе Твейтом. Мета візиту делегації ВРЦ полягала в ознайомленні з ситуацією в нашій країні задля пошуку можливостей допомоги з боку цієї міжнародної міжконфесійної організації у подоланні наслідків збройного конфлікту на сході України.
Делегація зустрілась з Головою ВЗЦЗ УПЦ митрополитом Луганським і Алчевським Митрофаном, з членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), представниками інших українських конфесій, провідними релігієзнавцями та представниками органів державної влади. Частина делегації відвідала східну Україну, де мала можливість безпосередньо ознайомитись з ситуацією, що склалась в даному регіоні.
За результатами візиту делегація ВРЦ прийняла комюніке, в якому була відзначена особлива роль Української Православної Церкви, як Церкви більшості в Україні, відданої принципам територіальної цілісності та єдності України, у процесі пошуку примирення. Також в комюніке була відзначена важлива роль ВРЦіРО, як організації, що покликана бути об’єднуючим голосом різних церков і релігійних організацій на користь встановлення миру в Україні.

УХВАЛИЛИ:
1.    Рапорт взяти до відома.
2.    Підтримати зусилля Всесвітньої Ради Церков в її прагненні сприяти встановленню миру та подоланню наслідків збройного конфлікту на  Сході України.
3.    Вважати корисною подальшу співпрацю Української Православної Церкви з Всесвітньою Радою Церков.

Ж У Р Н А Л  № 5

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:
Рапорт Преосвященного митрополита Кам’янець-Подільського і Городоцького Феодора, голови Церковного Суду Української Православної Церкви про призначення Преосвященних Української Православної Церкви на посаду судді Церковного Суду УПЦ.

УХВАЛИЛИ:
Призначити на посаду судді Церковного Суду Української Православної Церкви таких Преосвященних:
1)    митрополита Тернопільського і Кременецького Сергія;
2)    архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія;
3)    єпископа Новокаховського і Генічеського Філарета;
4)    єпископа Ірпінського Климента, вікарія Київської Митрополії.

Ж У Р Н А Л  № 6

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт голови Синодального відділу Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань протоієрея Владислава Діханова про прийняття та реєстрацію Статуту Синодального відділу Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань.

УХВАЛИЛИ:

Благословити прийняти та зареєструвати Статут Синодального відділу Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань.

Ж У Р Н А Л  № 7

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

1.    Інформацію Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України  Онуфрія про ліквідацію ставропігії жіночого монастиря на честь святої великомучениці Варвари Української Православної Церкви (м. Кагарлик Кагарлицького району Київської області).

2.    Інформацію Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України  Онуфрія про внесення змін та доповнень до Статуту жіночого монастиря на честь ікони Божої Матері «Києво-Братська» Київської єпархії Української Православної Церкви (с. Горенка Києво-Святошинського району Київської області).

3.    Інформацію Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України  Онуфрія про утворення подвір’я Городницького Георгіївського ставропігійного чоловічого монастиря в м. Новоград-Волинському.

4.    Рапорт Преосвященного митрополита Хустського і Виноградівського Марка про зміну назви та прийняття у новій редакції Статуту Свято-Троїцького чоловічого монастиря (м. Хуст Закарпатської області).

5.    Рапорт Преосвященного архієпископа Ізюмського і Куп’янського Єлисея про утворення чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії Української Православної Церкви (м. Ізюм Харківської області).

6.    Рапорт Преосвященного архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора про утворення чоловічого монастиря на честь Святого Рівноапостольного князя Володимира Мукачівської єпархії Української Православної Церкви (с. Сухий Великоберезнянського району Закарпатської області).

7.    Рапорт Преосвященного єпископа Джанкойського і Роздольненського Аліпія про утворення чоловічого монастиря на честь Преображення Господнього Джанкойської єпархії Української Православної Церкви на місці парафії Спасо-Преображенського кафедрального собору (смт. Роздольне Роздольненського району АР Крим, вул. Південна, 15).

8.    Рапорт Преосвященного єпископа Сєверодонецького і Старобільського Никодима про зміну назви та прийняття у новій редакції Статуту Свято-Скорбящинського жіночого монастиря Луганської єпархії Української Православної Церкви.

9.    Рапорт Преосвященного єпископа Сєверодонецького і Старобільського Никодима про зміну назви та прийняття у новій редакції Статуту чоловічого монастиря на честь преподобного Сергія ігумена Радонезького Луганської єпархії Української Православної Церкви.

УХВАЛИЛИ:
1.    Благословити:
–       ліквідувати ставропігію жіночого монастиря на честь святої великомучениці Варвари Української Православної Церкви (м. Кагарлик Кагарлицького району Київської області);
–      передати жіночий монастир на честь святої великомучениці Варвари Української Православної Церкви у підпорядкування та канонічне управління єпархіального архієрея Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви;
–      змінити назву ставропігійного жіночого монастиря на честь святої великомучениці Варвари Української Православної Церкви на жіночий монастир на честь святої великомучениці Варвари Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви (м. Кагарлик Кагарлицького району Київської області);
–    внести зміни і доповнення до Статуту жіночого монастиря на честь святої великомучениці Варвари Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви (м. Кагарлик Кагарлицького району Київської області).

2.    Благословити внести зміни та доповнення до Статуту жіночого монастиря на честь ікони Божої Матері «Києво-Братська» Київської єпархії Української Православної Церкви (с. Горенка Києво-Святошинського району Київської області).

3.    Благословити:
–    утворити подвір’я Городницького Георгіївського ставропігійного чоловічого монастиря в м. Новоград-Волинському;
–    прийняти та зареєструвати Статут подвір’я Городницького Георгіївського ставропігійного чоловічого монастиря.

4.    Благословити:
–       змінити назву Свято-Троїцького чоловічого монастиря Мукачівсько-Ужгородської єпархії Української Православної Церкви на Свято-Троїцький чоловічий монастир Хустської єпархії Української Православної Церкви;
–       прийняти та зареєструвати у новій редакції Статут Свято-Троїцького чоловічого монастиря Хустської єпархії Української Православної Церкви (м. Хуст Закарпатської області).

5.    Благословити:
–    утворити чоловічий монастир на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії Української Православної Церкви (м. Ізюм Харківської області);
–    прийняти та зареєструвати Статут чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії Української Православної Церкви;
–    затвердити Преосвященного архієпископа Ізюмського і Куп’янського Єлисея на посаді настоятеля (священноархімандрита) чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії Української Православної Церкви.

6.    Благословити:
–    утворити чоловічий монастир на честь Святого Рівноапостольного князя Володимира Мукачівської єпархії Української Православної Церкви (с. Сухий Великоберезнянського району Закарпатської області);
–    прийняти та зареєструвати Статут чоловічого монастиря на честь Святого Рівноапостольного князя Володимира Мукачівської єпархії Української Православної Церкви;
–    затвердити на посаді намісника (ігумена) чоловічого монастиря на честь Святого Рівноапостольного князя Володимира Мукачівської єпархії Української Православної Церкви архімандрита Паісія (Пономарьова).

7.    Благословити:
–    утворити чоловічий монастир на честь Преображення Господнього Джанкойської єпархії Української Православної Церкви на місці парафії Спасо-Преображенського кафедрального собору (смт. Роздольне Роздольненського району АР Крим, вул. Південна, 15);
–    прийняти та зареєструвати Статут чоловічого монастиря на честь Преображення Господнього Джанкойської єпархії Української Православної Церкви.

8.    Благословити:
–    змінити назву Свято-Скорбящинського жіночого монастиря Луганської єпархії Української Православної Церкви на Свято-Скорбящинський жіночий монастир Сєверодонецької єпархії Української Православної Церкви;
–    прийняти та зареєструвати у новій редакції Статут Свято-Скорбящинського жіночого монастиря Сєверодонецької єпархії Української Православної Церкви.

9.    Благословити:
–    змінити назву чоловічого монастиря на честь преподобного Сергія ігумена Радонезького Луганської єпархії Української Православної Церкви на чоловічий монастир на честь преподобного Сергія ігумена Радонезького Сєверодонецької єпархії Української Православної Церкви;
–    прийняти та зареєструвати у новій редакції Статут чоловічого монастиря на честь преподобного Сергія ігумена Радонезького Сєверодонецької єпархії Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 8

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна про затвердження його на посаді настоятеля Покровського чоловічого монастиря Херсонської єпархії Української Православної Церкви (с. Музиківка Білозерського району Херсонської області).

УХВАЛИЛИ:

Затвердити Преосвященного архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна на посаді настоятеля (священноархімандрита) Покровського чоловічого монастиря Херсонської єпархії Української Православної Церкви (с. Музиківка Білозерського району Херсонської області).

Ж У Р Н А Л  № 9

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Інформацію Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія про призначення на посаду намісника (ігумена) чоловічого монастиря на честь Положення Ризи Божої Матері у Влахерні Київської єпархії Української Православної Церкви (с. Томашівка Фастівського району Київської області) Преосвященного єпископа Фастівського Даміана, вікарія Київської Митрополії.

УХВАЛИЛИ:

Призначити на посаду намісника (ігумена) чоловічого монастиря на честь Положення Ризи Божої Матері у Влахерні Київської єпархії Української Православної Церкви (с. Томашівка Фастівського району Київської області) Преосвященного єпископа Фастівського Даміана, вікарія Київської Митрополії.
 
Ж У Р Н А Л  № 10

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України  Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Черкаського і Канівського Софронія про призначення монахині Іларії (Топитчак) на посаду настоятельки Свято-Троїцького Мотронинського жіночого монастиря Черкаської єпархії Української Православної Церкви (с. Мельники Чигиринського району Черкаської області) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

УХВАЛИЛИ:

Призначити монахиню Іларію (Топитчак) на посаду настоятельки Свято-Троїцького Мотронинського жіночого монастиря Черкаської єпархії Української Православної Церкви (с. Мельники Чигиринського району Черкаської області) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

Ж У Р Н А Л  № 11

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного єпископа Львівського і Галицького Філарета про призначення монахині Гавриїли (Далецької) на посаду настоятельки Свято-Преображенського жіночого монастиря Львівської єпархії Української Православної Церкви (м. Львів) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

УХВАЛИЛИ:

Призначити на посаду настоятельки Свято-Преображенського жіночого монастиря Львівської єпархії Української Православної Церкви (м. Львів) монахиню Гавриїлу (Далецьку) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

Ж У Р Н А Л  № 12

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України  Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Полтавського і Миргородського Филипа про призначення монахині Нонни (Явтушенко) на посаду настоятельки Велико-Будищанського Свято-Троїцького жіночого монастиря Полтавської єпархії (с. Писаревщина Диканського району Полтавської області) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

УХВАЛИЛИ:

Призначити монахиню Нонну (Явтушенко) на посаду настоятельки Велико-Будищанського Свято-Троїцького жіночого монастиря Полтавської єпархії (с. Писаревщина Диканського району Полтавської області) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

Ж У Р Н А Л  № 13

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного єпископа Сєверодонецького і Старобільського Никодима про звільнення архімандрита Афанасія (Душенка) з посади намісника Свято-Сергієвського чоловічого монастиря Сєверодонецької єпархії Української Православної Церкви (м. Кремінна Луганської області).

УХВАЛИЛИ:

Звільнити архімандрита Афанасія (Душенка) з посади намісника Свято-Сергієвського чоловічого монастиря Сєверодонецької єпархії Української Православної Церкви (м. Кремінна Луганської області).

Ж У Р Н А Л  № 14

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Вінницького і Барського Симеона про внесення імені священномученика Інокентія (Тихонова), архієпископа Вінницького в місяцеслов Української Православної Церкви з встановленням дня пам’яті 16 / 29 листопада (старий / новий стиль), в день його мученицької кончини.

Довідка:
22 червня 1993 року рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви (журнал №01) священномученик Інокентій (Тихонов) причислений до лику святих та включений до Собору святих новомучеників Слобідського краю.

УХВАЛИЛИ:

1.    Благословити внесення імені священномученика Інокентія (Тихонова), архієпископа Вінницького в місяцеслов Української Православної Церкви з встановленням дня пам’яті 16 /29 листопада (старий/новий стиль), в день його мученицької кончини.

2.    Календарній комісії внести відповідні зміни до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 15

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Вінницького і Барського Симеона про встановлення дня святкування Собору Вінницьких святих 1 / 14 вересня (старий / новий стиль) з внесенням до Церковного календаря Української Православної Церкви.

УХВАЛИЛИ:

1.    Благословити встановлення дня святкування Собору Вінницьких святих 1 / 14 вересня (старий / новий стиль).

2.    До складу Собору Вінницьких святих включити:

1)    свт. Петра Могилу, митрополита Київського;
2)    свт. Амвросія (Полянського), єпископа Кам’янець-Подільського, сповідника;
3)    свт. Феодосія, архієпископа Чернігівського;
4)    прп. Антонія Печерського, Київського, начальника усіх руських ченців;
5)    прп. Феодора, князя Острозького, Печерського, у Дальніх печерах;
6)    прп. Феофіла Київського, Христа заради юродивого;
7)    сщмч. Олександра (Петровського), архієпископа Харківського;
8)    сщмч. Інокентія (Тихонова), архієпископа Вінницького;
9)    сщмч. Пофирія (Гулевича), єпископа Сімферопольського;
10)   сщмч. Іоанна Мельниченка, пресвітера;
11)   сщмч. Олексія Воробйова, пресвітера;
12)   прмч. Іоанна (Лаба), пресвітера;
13)   прмч. Василія (Мазуренка), пресвітера;
14)   прмч. Євтихія (Качура), пресвітера;
15)   прмч. Геннадія (Ребезу), пресвітера.

3.    Календарній комісії внести відповідні зміни до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 16

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина про встановлення святкування на честь Рудосільської ікони Божої Матері в День Святого Духа та 29 липня / 11 серпня (старий/новий стиль) з внесенням до Церковного календаря Української Православної Церкви.

УХВАЛИЛИ:

1.    Благословити встановлення святкування на честь Рудосільської ікони Божої Матері в День Святого Духа та 29 липня / 11 серпня (старий/новий стиль).
2.    Затвердити представлені проекти тропаря і кондака Рудосільській іконі Божої Матері.
3.    Календарній комісії внести відповідні зміни до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 17

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія про позбавлення священного сану забороненого у священнослужінні клірика Хмельницької єпархії ієрея Вадима Гудза.

На підставі 61 правила святих апостолів, 87 правила VI Вселенського Собору, 77 правила свт.  Василія Великого, 9 та 10 правил Неокесарійського Собору та згідно з поданим проханням ієрея Вадима Гудза —

УХВАЛИЛИ:

Позбавити священного сану забороненого у священнослужінні клірика Хмельницької єпархії ієрея Вадима Гудза.

Ж У Р Н А Л  № 18

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Черкаського і Канівського Софронія про призначення вікарного єпископа Черкаської єпархії.

УХВАЛИЛИ:

1.    Єпископом Золотоношським, вікарієм Черкаської єпархії бути архімандриту Іоанну (Вахнюку), клірику Черкаської єпархії.
2.    Місце наречення і хіротонії архімандрита Іоанна (Вахнюка) у єпископа залишити на розсуд Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Про що надіслати відповідний Указ.

Ж У Р Н А Л  № 19

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Прохання Преосвященного митрополита Хустського і Виноградівського Марка на будівництво власного будинку на території Свято-Серафимівського жіночого монастиря Мукачівської єпархії Української Православної Церкви (с. Приборжавське, Іршавського району Закарпатської області).

УХВАЛИЛИ:

1.    Задовольнити прохання Преосвященного митрополита Хустського і Виноградівського Марка.
2.    Після смерті Преосвященного митрополита Хустського і Виноградівського Марка будинок передати у повне розпорядження Свято-Серафимівського жіночого монастиря Мукачівської єпархії Української Православної Церкви.

+ОНУФРІЙ, МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Члени Священного Синоду:

+АГАФАНГЕЛ, МИТРОПОЛИТ ОДЕСЬКИЙ І ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ
+ЛАЗАР, МИТРОПОЛИТ СІМФЕРОПОЛЬСЬКИЙ І КРИМСЬКИЙ
+МАРК, МИТРОПОЛИТ ХУСТСЬКИЙ І ВИНОГРАДІВСЬКИЙ
+ІЛАРІОН, МИТРОПОЛИТ ДОНЕЦЬКИЙ І МАРІУПОЛЬСЬКИЙ
+ФЕОДОР, МИТРОПОЛИТ КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ
І ГОРОДОЦЬКИЙ
+ПАВЕЛ, МИТРОПОЛИТ ВИШГОРОДСЬКИЙ І ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ
+МИТРОФАН, МИТРОПОЛИТ ЛУГАНСЬКИЙ І АЛЧЕВСЬКИЙ
+СИМЕОН, МИТРОПОЛИТ ВІННИЦЬКИЙ І БАРСЬКИЙ
+ОЛЕКСІЙ, АРХІЄПИСКОП БАЛТСЬКИЙ І АНАНЬЇВСЬКИЙ
+ВОЛОДИМИР, АРХІЄПИСКОП ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ І КОВЕЛЬСЬКИЙ
+АНТОНІЙ, МИТРОПОЛИТ БОРИСПІЛЬСЬКИЙ І БРОВАРСЬКИЙ,
КЕРУЮЧИЙ СПРАВАМИ УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *