Звернення до єпископату, духовенства, чернецтва та мирян з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі (25 квітня 2013 року)

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства!
Дорогі отці, браття і сестри!

У 2013 році Українська Православна Церква відзначає великий ювілей 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Святий рівноапостольний князь Володимир у далекому Х столітті прийняв доленосне рішення, яке рішучим чином вплинуло на подальшу історію нашої Батьківщини.

Завдяки прийняттю християнства почався потужний розвиток вітчизняної культури. Вже в давньоруський час спостерігається розквіт писемності і літератури, образотворчого мистецтва та архітектури. І сьогодні ми не можемо собі уявити Україну без Собору святої Софії у Києві, без «Слова про закон та благодать» святителя Іларіона, митрополита Київського, без «Повісті минулих літ» преподобного Нестора Літописця та багатьох інших перлин давньоруської культури, які з’явилися завдяки християнізації Русі. Християнство справило потужний вплив і на становлення Давньоруської держави. Саме Церква під час роздрібленості руських князівств виступала головним фактором консолідації суспільства та стояла на захисті християнської моралі. Усе це спонукає нас до гідного святкування цієї знаменної дати.

З нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі в липні 2013 року в Києві відбудуться ювілейні урочистості. Очікується візит в Україну Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, а також Предстоятелів Помісних Православних Церков та глав і представників тих держав, у яких більшість громадян сповідують Православ’я. Священний Синод Української Православної Церкви також доручив єпархіальним Преосвященним провести ювілейні святкування в усіх єпархіях. Таким чином, урочистості мають охопити всю нашу Церкву.

Для нас важливо і те, що 1025-річчя Хрещення Київської Русі святкуватиме не лише Церква, але й Українська держава. Ми цілком підтримуємо ініціативу Президента України про те, що ця знаменна подія має бути відзначена у кожному населенному пункті нашої Вітчизни.

Святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі має стати свідченням духовної сили християнства. Сучасне суспільство повинно побачити, що Церква живе вічними цінностями. Ми завжди проповідуємо Христа розп’ятого — Божу силу і Божу премудрість (1 Кор. 1, 23-24). Христос прийшов на землю задля спасіння людства, щоб відкрити нам шлях до досконалого спілкування з Богом. І тому Церква, яка є Тілом Христовим, преображає земне життя людини. Прийняття Руссю християнства дарувало нашому народу благодатне освячення усіх сфер його буття. І сьогодні ми маємо засвідчити плоди нашого життя з Христом і у Христі.

Преосвященні владики, отці, браття і сестри! Маємо надію, що гідне святкування знаменної події 1025-річчя Хрещення Київської Русі спонукатиме народ України до усвідомлення свого історичного коріння та збереження успадкованого від пращурів духовного багатства, яким є обрана Святим князем Володимиром Віра Православна. Нехай цей ювілейний рік надихне усіх на добрі справи, щоби бути достойними тих рясних благословень, які ми отримали в купелі Володимирового Хрещення.

25 квітня 2013 року

Від імені Священного Синоду

+ВОЛОДИМИР
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *